Zet de turbulentie in je hoofd uit

 Zet de turbulentie in je hoofd uit

Ken je het gevoel dat je als het ware vastzit in je hoofd? Dat je gedachten met de snelheid van het licht over elkaar heen buitelen…en het gáát maar door en gáát maar door? Piekeren dus, maar wel voor gevorderden als het deze vorm aanneemt.

Mijn ervaring is dat als ik in zo’n toestand verkeer, dat geen goed moment is om bijvoorbeeld beslissingen te nemen over het onderwerp van mijn gepieker. Beslissingen die ik in zo’n situatie zou nemen is als het spelen van paniekvoetbal.

Ga eerst uit je hoofd
terug naar je gevoel

Als ik er eerst voor zorg dat ik uit m’n hoofd raak en in m’n gevoel zak beleef ik de situatie heel anders. Er is rust, ruimte en overzicht. Ik voel nu wat de situatie met mij doet en ik voel niet de noodzaak en stress om daar direct een beslissing over te nemen. Als ik uiteindelijk wel een beslissing neem is dat er één waar ik volledig achtersta en blijf staan.

Van denken naar voelen

De volgende vraag is natuurlijk; hoe zak je  vanuit de turbulentie in je hoofd naar de ontspanning in je gevoel?

Het antwoord hierop is simpel:ademhalen. Als je 15 tot 20 minuten heel diep ademhaalt vanuit je buik en deze ook goed uitademt of blaast, voel je je langzaam ontspannen en neemt de snelheid van je gedachten af totdat het heerlijk rustig wordt in je hoofd.

Als je dit voor het eerst doet kan het zijn dat het iets langer duurt dan 20 minuten: oefening baart ook hier kunst.

Dit is een oefening die je kunt toepassen bij elke vorm van spanning. Ik gebruik het ook als ik even niet lekker in m’n vel zit of chaggerijnig ben. Na 15 minuten diep en bewust ademhalen verdwijnt mijn slechte humeur als sneeuw voor de zon.

Je slechte humeur verdwijnt als sneeuw voor de zon

Doe je dit dagelijks een keer (je slaapt er ook heel lekker op in namelijk..) zul je na verloop van tijd merken dat je steeds minder neigt tot piekeren en malen, en dus meer in de ontspanning blijft zitten.

Ik doe het inmiddels al een tijd en ervaar echt dat ik in het algemeen beter in m’n vel zit en minder snel gestrest raak. Na jarenlang voornamelijk in mijn hoofd gewoond te hebben, moet ik zeggen dat het leven in en vanuit mijn gevoel van een aanzienlijk betere kwaliteit is.

GASTBLOGGER: Astrid TeesLifecoachEigenaar Centrum voor Inspiratie & Motivatie, Coach, trainer en schrijfster
Astrid Tees, 46 jaar, lifecoach met een eigen praktijk ‘Tees LifeCoaching’. Volgde de studie sociaal pedagogische hulverlening en een opleiding tot lifecoach.Heeft een passie om anderen bij te willen staan in hun eigen unieke groei- en ontwikkelingsproces. Gelooft in de maakbaarheid van het leven (wet van aantrekking)

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES?
Je kunt reacties plaatsen. Heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een post zou willen zien.
Laat het weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes KLIK HIER

ARTIKEL DELEN
Vind je deze post waardevol? Via onderstaande knoppen deel je deze gemakkelijk met je netwerk. Leuk als je dit artikel wilt delen! Zo kun je ook de mensen in jouw netwerk op weg helpen naar (nog) meer succes & Geluk!

2020-06-11T15:44:05+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant