Hoe spel kan bijdragen tot geluk

 Herboren voelen door spel: Hoe spel kan bijdragen tot jouw geluk

Hoe belangrijk is ‘spelen’ eigenlijk in jouw leven? En wat draagt spel bij aan jouw geluk? Ontdek hoe spel jouw leven op vele manieren positief beïnvloed.

Het is zomer. De langverwachte zomervakantie waar velen naar verlangen is dan nu eindelijk begonnen. De energie en creativiteit was op, tijd om jezelf op te laden! Het nette pak gaat uit en de aktetas wordt verruild voor de korte broek en een voetbal. Vader maakt op het campingveld de grootste lol met zijn zoon, en voelt zich als herboren na een vakantietrip naar het binnen – of buitenland.

De zomervakantie is de tijd waarop de dagelijkse routine wordt onderbroken door ontspanning, avontuur en ontdekken. Daarbij hoort spel. Spel houdt in dat je iets buiten de normale routine doet. In de zomer zoeken we de recreatie op, wat in feite inhoudt; re- creëren en dus nieuwe creaties vormen.

Tijdens spel worden we een ander mens

Gezin speelt met de bal
Als mensen aan het spelen zijn, zijn zij cognitief, emotioneel en sensueel volledig in de ban. Tijdens het spelen verliezen we onszelf; de binnen – en buitenwereld versmelten; we worden een ander mens. We leggen de last van het dagelijkse leven voor even naast ons neer en daardoor kunnen we onszelf even baden in een moment van geluk.

Opnieuw beleven we – zonder er teveel bij stil te staan – gevoelens van vreugde, verbazing en verwachting. Doordat er in de vakantie een aaneenschakeling is van recreatie en overgave aan ontspanning, wordt dit ervaren als een gevoel van herboren worden. Ontspanning helpt ons namelijk oude situaties in een nieuw licht te zien.

Ontspanning helpt ons namelijk oude situaties in een nieuw licht te zien


Een geluksformule 

A (geluk) = X (werk) +Y (spel) + Z (zwijgen en dus actief luisteren)

Einstein wees met zijn geluksformule op de belangrijke essentie van het spelen. Spelen houdt nauw verband met creativiteit. Spel houdt in dat je iets buiten de normale routine doet, omdat de boog nou eenmaal niet altijd gespannen kan zijn.

We verzamelen gelukkige belevenissen – en dus ook herinneringen – door veel interesses er op na te houden en de dagelijkse routine te doorbreken. Het bezig zijn met hobby’s kunnen bijvoorbeeld een opwekkende uitwerking hebben.

Mensen die echt genieten van hun vrije tijd zijn gelukkiger

Uit andere onderzoeken blijken dat mensen die genieten van hun vrije tijd, gelukkiger zijn. Ontspanning helpt ons oude situaties in een nieuw licht te zien. Echte recreatie, dus in feite re – creatie ofwel opnieuw vormgeven, stimuleert onze aspiraties en maakt ons innovatiever en effectiever in werk en relaties.

Veel mensen weten niet wat ze met hun vrije tijd aanmoeten; ze kunnen niet speels zijn. We hebben meer kans geluk te vinden als we leren spelen op ons werk en leren werken tijdens het spelen.

Evenwichtige, gelukkige individuen weten wel de balans te vinden tussen werken en andere activiteiten. Ze weten hoe ze moeten lachen; ze kunnen spelen omdat ze weten hoe ze leuke dingen samen met anderen kunnen doen.

Wanneer we spelen – dit kan altijd en overal zijn – zijn we (voor even weer) terug in de wereld van onze jeugd. Opnieuw beleven we – zonder er teveel bij stil te staan – gevoelens van vreugde, verbazing en positieve verwachting, waaruit ook de wereld van een klein kind bestaat.

Opnieuw beleven we gevoelens van vreugde,
verbazing en positieve verwachting

Verkrijgen van nieuwe inzichten

In deze wereld van prestatie en snelheid dreigen we onszelf soms te verliezen. Wanneer je gaat ‘spelen’, zul je merken dat je weer even intensief en vol motivatie de dingen beleeft als toen je jong was. Je wandelt een moment in, waar tijd even geen rol speelt (de flow) en waar je tevredenheid en geluk zult vinden; een fantasiewereld.

In deze wereld van het spel vinden in de overgangswereld – het domein tussen fantasie en realiteit – de creatieve processen plaats. Het is een wereld van intuïtie, vrije associatie, metaforen en beelden en deze dragen bij tot nieuwe inzichten.

Iets spelenderwijs benaderen
brengt inzichten in problemen

Wanneer volwassen zich in deze speelse wereld bevinden, wordt persoonlijk en creatief werk afgewisseld met de realiteit, en wordt er op een nieuwe manier problemen, gevoeligheden en kwesties aangepakt waar ze voorheen niet uitkwamen.

Spel kan tot veel inzicht en verandering leiden. Daarbij zijn creatieve inzicht momenten vaak ook nog eens (intense) geluksmomenten. Binnen (creatieve) spel activiteiten stap je even een andere wereld binnen. Je voelt je sneller geneigd jezelf los te maken van rollen en zodoende kun je creatieve – en eigen inzicht momenten op een speelse manier creëeren.

Spel bevordert de creativiteit

Gezien het belang van spel voor zelfontplooiing, creativiteit, beleving en geluk – en daardoor een meer uitdagende, minder stressvolle en dus positievere en voldane houding -, zou eigenlijk iedereen zich in zijn eigen vermogen tot spelen moeten verdiepen.

Ikzelf heb ook ondervonden dat wanneer je je verantwoordelijkheden binnen het werk op een speelsere manier bekijkt, je juist de eigen creativiteit en die van anderen stimuleert.

Doordat er niet op een benauwde (volwassen) manier mee om werd gegaan, nam dat de druk (stress) weg en gaf het mij en anderen de vrijheid om vrijer te brainstormen en dan staat men zichzelf veel minder in de weg om tot goede ideeën te komen. Dit droeg weer bij aan mijn eigenwaarde, het groepsplezier en dus ook mijn tevredenheid; mijn geluk. Je geeft jezelf en anderen er plezier door, je leert je eigen grenzen kennen en verkennen en je biedt de ander ook een soort leermoment aan.

Spel vergroot je eigenwaarde

Gezin blij op het strandDe groei die mensen ervaren dankzij spelen is nauw verwant aan hun behoefte om op verkenning uit te gaan. En kennis en leren zijn weer belangrijke factoren die bijdragen aan je gelukservaring.

Kennis opdoen en leren zijn belangrijke geluksfactoren

Deze basismotivatie heeft als doel om vaardigheden te ontwikkelen, om zodoende goed met de omgeving te leren omgaan. In dit proces boeken mensen successen, wat weer bijdraagt aan het versterken van iemands eigenwaarde. En ook eigenwaarde is mede een essentiële factor binnen iemands geluk.

Blijf ontdekken

Nauw verbonden met de behoefte aan ontdekking, is de behoefte om zelf te kunnen kiezen wat je gaat doen. Speels de omgeving verkennen geeft een gevoel van autonomie, initiatief, ijver en van effectiviteit en competentie. Als we bij deze basismotivatie stil staan, beseffen we dat leren niet iets tijdelijks is, maar dat het leerproces niet ophoudt en mag ophouden.

De mens moet zijn competentiemogelijkheden blijven ontwikkelen. De wereld om ons heen is namelijk voortdurend in beweging, en alles ontwikkelt zich ook steeds sneller met de huidige technologie. De mens kan daarbij niet actieloos er naar gaan staan kijken, want anders heeft hij grote kans zich ongelukkig te gaan voelen.

Spel is essentieel in je ontwikkeling als persoon

Dat betekent dus een doorgaand leerproces om betrokken te blijven bij het leven en om alert te zijn. Het leren op school is belangrijk, maar juist de tijd buiten schooltijd – het spelen dus – heeft de grootste invloed, om te leren hoe je goed kan handelen en je leven het beste kan invullen om momenten van tevredenheid en geluk te creëren. We leren de dingen het best door het doen en ervaring op te doen, omdat ze ons dan veel beter bijblijven.

Nieuwsgierigheid en ontdekken houdt je jong

Doordat wij mensen ervaring opdoen, ontdekken we dat onze kennis gering is en dat zet hen aan tot verdere verkenning. Het wekt onze nieuwsgierigheid op, het versterkt onze ontwikkeling en houdt ons jong.


En dat is ook een van de geheimen van een bevredigend en gelukkig leven. 
Nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen brengt ons steeds weer nieuwe momenten van geluk. Hoe breder onze interesses worden, hoe intenser we leven.

Iemand die helemaal opgaat in hetgeen waar hij mee bezig is, zijn spel, komt over als een gelukkig persoon. Zoals een kunstenaar helemaal opgaat in zijn schilderwerk. Er is dan geen ruimte om nog iets te wensen of te willen.

De kunst is om de kunstenaar te zijn van je eigen leven

De kunstenaar heeft doelen voor ogen, een streven, kan zich toeleggen op creatieve inspiraties en weet zich hier – althans vaak – te motiveren voor het werk, zijn bezigheden en het leven.

De kunst is om de kunstenaar te zijn van je eigen leven; jij creëert je ervaringen zelf en zet jouw eigen belevingen op het witte doek. Het is aan jou…..maak er een mooi spel van!

AUTEUR: Margo de BruinPositive Life Coach, LOA expert, Investeerder, Systemisch opsteller
Mijn drive en motivatie is een bijdrage te leveren in het in jezelf geloven en met passie te leven en vooral: je passie te leven vanuit plezier en overvloed!

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES? 

Deel jouw reactie hieronder. En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen:
Laat het weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes

BLOG DELEN

Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen! Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk!

2021-06-13T10:50:46+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant