Gelukkig zijn in wie, wat en waar je bent

 Gelukkig zijn in wie, wat en waar je bent

Hoe kan je gelukkig zijn in dit moment en met wie, hoe wat en waar je bent. De internationaal bekende auteur en spreker Wayne Dyer schrijft daarover in zijn boek ” Het heft in eigen handen. “In deze huidige maatschappij lijken velen zich te haasten achter de tijd aan, voelen een rush om zoveel mogelijk te kunnen ervaren en zien door de bomen het bos niet meer in de overdaad aan impulsen. Het gevolg daaruit kan zijn dat je altijd aan het rennen bent naar gelukmakende ervaringen, maar ondertussen vergeet te genieten van de reis. 

Het boek bestellen

Ik geloof in synchroniciteit en dat iets niet zomaar toevallig gebeurt. Er komen dan mensen of dingen op je pad, die je verder op weg helpen. Zo gebeurde het dat ik op de verjaardag van mijn zus 3 boeken op de keukentafel zag liggen van de bekende internationale schrijver Wayne Dyer. Ze had deze boeken al 15 jaar in haar boekenkast staan, en had ze nu klaargelegd om mee te geven aan een vriend.
Ik ben de boeken gaan lezen en twee boeken daarvan had ik binnen no time uit. Het waren boeken die mij de inspiratie en tools meegaven waar ik naar op zoek was.

Creatieve levenslust waar Wayne Dyer in zijn boek over schrijft, betekent: waar je ook bent om je heen kijken en denken ‘hoe kan ik hier een geweldige ervaring van maken. Wat kan ik zeggen, denken, voelen of doen waarvan ik iets leer en waarin ik voldoening vind?” Die houding kun je ontwikkelen als je daartoe wilt besluit en je niet langer van plan bent je eigen slachtoffer of dat van je omgeving te zijn. We kunnen onszelf op verschillende manieren een slachtoffer van het leven maken.

Hoe kan ik hier een geweldige ervaring van maken.
Wat kan ik zeggen, denken, voelen of doen waarvan iets leer en waarin ik voldoening vind.

Veel mensen maken zich tot slachtoffer door het leven te beschouwen als één ervaring die moet worden beoordeeld als een geheel, dat goed of slecht wordt bevonden. Als zo iemand een reeks slechte ervaringen heeft opgedaan, vindt hij dat zijn leven is mislukt.
Maar het leven is niet één enkele ervaring. Het is altijd aan het veranderen en elke dag van je leven – ieder moment van iedere dag – vertegenwoordigt iets totaal nieuws dat nooit eerder heeft bestaan en op talloze manieren kan worden aangewend als je besluit het zo op te vatten.

Degene die het leven als één ervaring zien zijn zelden gelukkig omdat ze, bewust of onbewust, voortdurend bezig zijn het totaalbeeld ervan te bekritiseren; waardoor ze al vooringenomen zijn ten aanzien van de werkelijkheid en het heden verspillen. Ze denken dat sommige anderen zo fortuinlijk zijn een gelukkig leven te hebben, terwijl zij zelf een ongelukkig bestaan hebben geërfd. Ze komen vast te zitten, omdat ze menen geen zeggenschap over hun eigen bestemming te hebben.

Maar mensen die in het bestaan een constante stroom ervaringen zien, zitten in een heel ander schuitje. Voor hen is hun leven voortdurend aan verandering onderhevig en dus iets dat ze voor een aanzienlijk deel in eigen hand hebben. Ze zijn geneigd op zoek te gaan naar nieuwe levenswijzen, in plaats van zich angstvallig aan de platgetreden paden te houden. Ze zijn niet bang voor verandering. In feite verwelkomen ze die juist met open armen.

‘Succes is een reis, geen bestemming’

Eén van de belangrijke keerpunten in mijn leven kwam vele jaren, toen het toeval wilde dat ik drie kwartier moest invallen als supervisor in een studiezaal. Op het mededelingenbord achterin de zaal stonden deze woorden: ‘succes is een reis, geen bestemming.’

De volle drie kwartier zat ik die woorden te bestuderen en liet ze tot in het diepst van mijn ziel doordringen. Tot die dag had k het leven eigenlijk als een reeks bestemmingen gezien, gebeurtenissen zo je wilt. Examens, diploma’s, academische graden, huwelijk, geboorten, promoties en soortgelijke gebeurtenissen waren allemaal bestemmingen en ik had eerder het gevoel dat ik van de ene halte naar de andere ging dan dat ik werkelijk op reis was.

Dream big

Beoordeel je leven niet in termen van successen, monumentaal of triviaal, die je boekt. Wat je dan ook bereikt, je moet onmiddellijk plannen maken voor je volgende prestatie..

Ik heb daar ter plekke gezworen dat ik het aankomen op een bestemming voortaan niet meer als graadmeter voor geluk zou beschouwen, maar mijn hele leven zou zien als een voortdurende reis, waarvan ieder moment mij iets te genieten gaf. Dat doorslaggevende supervisie-uurtje heeft deze voormalige leraar  één van de belangrijkste levenslessen geleerd:

Beoordeel je leven niet in termen van successen, monumentaal of triviaal, die je boekt. Want daarmee ben je gedoemd tot de frustratie altijd nieuwe bestemmingen te moeten zoeken en nooit echt voldoen te mogen voelen. Wat je dan ook bereikt, je moet onmiddellijk plannen maken voor je volgende prestatie, om een nieuwe maatstaf voor geluk en succes te kunnen aanleggen.

Maar in plaats daarvan; zorg dat je wakker wordt en alles wat je op je weg vind waardeert. Geniet van de bloemen die er voor jouw genoegen zijn. Stel je open voor het opkomen van de zon, kleine kinderen, lachen, regen en vogels. Neem het allemaal in je op en wacht niet tot je dat eeuwige toekomstige moment bereikt waarop je met pensioen gaat en mag gaan rusten.

Werkelijk succes – zelfs het elven zelf – is niets meer dan ogenblikken om van te genieten,  één voor  één. Wanneer je dat principe eenmaal begrijpt, heb je al onnoemelijk veel afbreuk gedaan aan jezelf in een slachtofferpositie zetten. Je meet je geluk niet langer af aan prestaties, maar bekijkt voortaan je hele levensreis als iets waar je gelukkig mee kunt zijn.

Samengevat: er is geen weg naar geluk, geluk is de weg.

AUTEUR: Margo de BruinPositive Life Coach, LOA expert, Investeerder, Systemisch opsteller
Mijn drive en motivatie is een bijdrage te leveren in het in jezelf geloven en met passie te leven en vooral: je passie te leven vanuit plezier en overvloed!

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES? 

Deel jouw reactie hieronder. En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen:
Laat het weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes

BLOG DELEN

Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen! Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk!

2020-10-02T10:54:40+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant