Hoe bereiken we geluk? 7 tips om meer geluk te ervaren

 Hoe bereiken we geluk? 7 tips om meer geluk te ervaren

Alles wat we doen in het leven, heeft met geluk te maken. Zonder geluk kunnen we niet leven; het is onze motivatie in het leven. Maar hoe bereiken we ons geluk en waar worden we gelukkig van? 7 tips om meer geluk te ervaren.Op zoek naar de betekenis van het diepste verlangen van ieder mens.  

Wat is geluk?

Geluk is bovenal een toestand van je eigen geest; jouw kijk op de wereld. Mensen willen veelal via de dingen buiten hen het geluk verwerven, maar je kan intern veel meer bereiken; jezelf gelukkig denken en activeren. Je hebt veel meer in eigen handen dan dat je zelf denkt! Het geluk lacht je toe wanneer je je bewust wordt van de kracht van jouw denken.

Hoe bereiken we geluk

Maar als de formule van geluk ‘simpelweg’ ligt in het positief denken, het geven om jezelf en om anderen, en vertrouwen; waarom lukt het velen dan niet?  Veel mensen schijnen niet te geloven in het jezelf gelukkig denken. Je kunt echter eigen baas zijn over je eigen geluksbeleving. Je denken is dus dus een factor in de formule naar het geluk. We hebben de macht om ons lot te beïnvloeden, maar dat moeten we ook willen en daar een pro- actieve houding voor innemen.

 

Hoe bereik je het geluk?

Door het helder krijgen van je gedachten, het opdoen van wijsheid en te handelen naar je intuitie en innerlijk weten. Zelfkennis en levensinzicht spelen een belangrijke factor in het je gelukkig voelen. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je namelijk niet stil staat bij wat je denkt en voelt, kan je het onmogelijk omzetten in iets wat wel voor je werkt. Want alles begint met je denken, daar baseer je je handelen op en daar creëer je mee. Het is dus belangrijk er achter te komen wàt je dan precies denkt en wat je ongelukkig maakt, zodat je dit kan gaan bijstellen.

Je geluk is niet voor je bepaalt 

Wat een geluk!
Je geluk wordt gelukkig niet bepaald door je genen of het lot.

Je opvoeding – het aangeleerde gedrag – heeft invloed op de manier waarop je denkt, voelt en handelt. Het bepaalt hoe je in het leven bent gaan staan en hoe je tegen de dingen aankijkt. Wanneer je niet tevreden bent over je huidige leven, kun je deze zogezegde bedrading van aangeleerde gedragingen voor een groot deel veranderen door anders te gaan leren denken. Hierdoor zal je je anders gaan voelen en van daar uit zal je weer anders gaan handelen, zodat je die positieve verandering kan gaan creëren.

Waar minder goede momenten goed voor zijn 

Het liefst zouden we altijd plezier en geluk willen ervaren. We denken geen tegenslagen te moeten hebben om gelukkig te kunnen leven, maar dat is – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – dus juist niet zo. We leren meer van moeilijke levenservaringen dan van successen. Daar groei je als mens van. Deze minder goede momenten zijn nodig om licht van donker te kunnen onderscheiden en het leven in evenwicht te houden.

Je weet beter wat je WEL wilt

Deze minder goede moment vuren wens-pijlen af. Na het vallen sta je weer op. En dóór dat vallen krijg je inzicht in je denken en weet je wat je NIET moet doen als je gelukkig wilt zijn. Daardoor weet je weer beter wat je WEL wilt. Kortom; het brengt focus aan in je leven.

Het drijft onze innerlijke motor aan.

We zijn verkenners en hoop is daarin een essentiële factor. ‘Hoop doet de mens leven’. Hoop, of dromen, moedigt ons aan om te gaan verkennen, te willen doen en te groeien. Omdat hoop gekoppeld is aan zinvolle doelen, worden we op weg gestuurd naar een punt die geleidelijk vorm krijgt. Daarom blijven we doorgaan met onze zoektocht naar geluk en groei.

 

Wanneer zijn we het gelukkigst? Bronnen van geluk.

Gelukkig zijn

  1. Als je maximaal gebruik maakt van jouw potentieel
  2.  Wanneer je veel positieve gedachten hebt. Deze zorgen voor een harmonisch hartritme en dat zorgt weer voor een goede zuurstof toevoer naar je hersenen. En je hersenen zijn weer de motor van je leven.
  3. Aan een positief zelfbeeld werkt. Gelukkige mensen onderscheiden zich door een duidelijk en positief zelfbeeld. Ze zijn assertiever en kunnen tegen een stootje.
  4. Wanneer je er vanuit gaat dat je grip hebt op het eigen bestaan en daar ook naar handelt
  5. Wanneer je hobby’ s hebt, vooral op het sportieve vlak, zal je je vaker gelukkiger voelen. Door te sporten komen er endorfines vrij die er voor zorgen dat je je gelukkig voelt. Dat heeft ook te maken met de hersenen. Door te bewegen geef je aan je onbewuste een signaal af dat je (figuurlijk gesproken) vooruit komt in het leven.
  6. Aan vrijetijdsbesteding doet in groepsverband, zoals clubs, zangkoren of teamactiviteiten
  7. Voor voldoende ontspanning zorgt. Vrije tijd en vakanties zijn een bron van geluk, omdat ze de dagelijkse sleur doorbreken en de behoefte om op verkenning te gaan vervult. En dat stimuleert weer de creatieve en bewuste geest.

7 tips om meer geluk te ervaren

1. Zorg voor verandering in kleine stappen

Doorbreek signalen van sleur en routines en probeer nieuwe dingen uit om jezelf en anderen te blijven verbazen. Dat houdt het leven interessant en spannend. Zoek verandering actief op. Dat bevordert je geluksgevoel. Maar hoe die je dat? Soms is het nodig jezelf er even toe te zetten. Uiteindelijk zal het je goed doen en dat zal de beloning zijn. Veroordeel jezelf niet als  je je er niet toe kan zetten. Sta er dan even bij stil en probeer goed te voelen waaromje ook alweer precies die verandering wilt. Schrijf het voor je zelf op en zet daaronder een korte opsomming hoe het je leven positief zou veranderen. Pak elke dag dat lijstje er even bij, en op een gegeven moment zal je van binnen een innerlijke drive vinden om er mee aan de slag te gaan.

2.  Zorg dat je kleine stappen zet die niet te ver van je af staan.

Als je meteen iets totaal anders wilt gaan doen, bijvoorbeeld van 0 naar 3 dagen sporten, ben je te ver verwijderd van wat je denken en je lichaam al in het systeem heeft, je zogezegde lichamelijke vibratie. Zorg dus dat je het stap voor stap aanpakt, zodat je kan wennen aan de verandering.

3.  Creëer werk dat jou plezier geeft

Zie je je werk als een vervelende plicht, of ben je blij met dat wat je doet?

Gelukkig in het werk

Apathie en verveling zijn boosdoeners voor ons geluk. Het haalt je zelfvertrouwen naar beneden. Probeer te kijken naar mogelijkheden om werk te creëren dat jou plezier brengt. Dat kun je doen door het niet enkel te gaan bekijken als middel in het voorzien van levensonderhoud, maar als iets dat bijdraagt aan je eigen geluk.

Werk beslaat een heel groot deel van je leven. Enorm zonde dus om daar niet ook je geluk in te vinden. Door dus anders tegenover werk te staan, kan je er een positieve draai aangeven waardoor je er meer energie van krijgt. Vraag je het volgende af

  • Draagt het bij aan mijn eigen zelfontplooiing?
  • Haal ik er voldoening uit?
  • Blijft het mij uitdagen?
4.  Zie acties tot verandering als experiment

Dat haalt de lading er vanaf. Weet wat je wilt en focus op 1 ding en maak het concreet. Dan ga je meer kansen zien; die zijn er altijd al maar ze gaan meer betekenis voor je krijgen. Wen je lichaam aan de emotie van spanning, want die horen bij nieuwe dingen uitproberen.

5.  Laat je verwonderen

Neem niet alles voor lief. We zien een bloem en denken; o een bloem. Maar vaak kijken we niet echt meer. Hier regeren de zintuigen in plaats van het echte bewustzijn. Zorg dat je weer meer gaat ontdekken; dingen zien als iets nieuws. De ontluikende lente, alle nieuwe snufjes die de meeste onmogelijke fantasie – en belevingswerelden mogelijk maken. Laat je dus meer en meer verwonderen. Daardoor stimuleer je je zintuigen, je creatieve denkvermogen en je innerlijke drive.

6. Reik naar een zinvol persoonlijk doel

Je bent zelf de architect van je eigen ambities. Door je bezig te houden met een zinvol doel stimuleer je je geluksgevoel. Om ons lichaam en onze geest gezond te houden hebben we activiteiten in ons leven nodig; het geeft ons het gevoel dat we echt leven. Het is belangrijk dat deze activiteiten betekenis hebben en kloppen met de waarden van onszelf. Zolang deze mist en we zomaar iets doen, draagt het niet bij aan ons zelfvertrouwen en gelukswaarde.

7. Ga spelen!

Spel houdt in dat je iets buiten de normale routine doet. Dit kan inhouden; sport activiteiten, creatief bezig zijn, met je kinderen verstoppertje spelen. Spel draagt bij aan zelfontplooiing, creativiteit, beleving en gelukservaring. Tijdens het spelen verliezen we onszelf; onze binnen – en buitenwereld versmelten. Het dagelijkse leven leggen we voor even naast ons neer en daardoor kunnen we onszelf even banen in een moment van geluk.

Veel geluk!

AUTEUR: Margo de BruinPositive Life Coach, LOA expert, Investeerder, Systemisch opsteller
Mijn drive en motivatie is een bijdrage te leveren in het in jezelf geloven en met passie te leven en vooral: je passie te leven vanuit plezier en overvloed!

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES? 

Deel jouw reactie hieronder. En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen:
Laat het weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes

BLOG DELEN

Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen! Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk!

[gs-fb-comments]
2020-06-09T19:23:52+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant