De kunst van het geluk

Wat is nu eigenlijk de Kunst van het Geluk en is het maakbaar? Met mijn afstuderen voor de HBO studie Cultureel Maatschappelijke Vorming ging ik op onderzoek uit en heb ik hier een scriptie over geschreven. Ik wilde gaan onderzoeken of ik als evenementen organisator stukjes geluk kon aanbieden en of geluk maakbaar is. Ik wilde gaan ontdekken wat iemand tot een gelukkig mens maakt, en wat de formule daartoe is en of ik dan deze geluksformule kon toepassen op activiteiten binnen de beroepspraktijk. Zodoende om geluk als een soort handleiding aan te reiken.


Een besef van geluk

Geluk – dat was het. Een kort moment in mijn lange tijd van zoeken, verdriet, boosheid en zelfverontwaardiging. Een lange zoektocht naar mijzelf wat begonnen was ergens tussen de brugklas en mijn studie.

Dit korte geluksmoment was een intens gelukkig gevoel dat me niet lang genoeg kon duren, dat ik wilde vasthouden en in een doosje stoppen om het er later weer gaaf en ongeschonden uit te kunnen halen en opnieuw te beleven, waar en wanneer ik maar zou willen.

Ik wist natuurlijk wel dat dát onmogelijk was. De tijd blijft immers altijd verder gaan, terwijl ikzelf constant het gevoel bleef houden dat ik niet vooruit kwam al wilde ik dat nog zo graag.

Dat ene korte geluksmoment zou voorbijgaan en ik zou er niet meer aan overhouden dan een herinneringsbeeld, een nagloeien van een allang gedoofd vuur. Maar voor even was dat besef ver weg, weggedrukt door de kracht van de beleving.

Opgedragen aan de lezer: Moge gij uw eigen geluk creëren

Een vrouw was op zoek naar haar geluk. Er was haar ter ore gekomen,
dat ergens ver weg een betoverende vallei bestond vol met prachtige bloemen.
Ze besloot die plek te zoeken en het met eigen ogen te aanschouwen.
Vol enthousiasme vertrok ze, maar na een tijdje verbaasde ze zich erover dat de reis zo lang duurde.
Dagen werden weken, weken werden maanden en maanden werden jaren.
Uiteindelijk arriveerde ze totaal uitgeput aan de rand van een woud,
waar een oude man tegen een boom geleund stond.
Ze zei; ‘oude man, ik ben nu langer onderweg dan me lief is.
Ik ben op zoek naar een betoverende vallei met mooie bloemen.
Vertelt u me alstublieft hoe ver ik nog te gaan heb?’ De oude man antwoordde:
‘De vallei is pal achter je. Heb je die niet gezien? Je bent er langsgekomen.’.

Een ‘Zen’ verhaal

De kracht van de beleving

Hoe bijzonder is dat, dat ik destijds al voelde dat ik momenten van geluk uit een soort ‘gedachten doosje’ wilde halen, met behulp van de kracht van de beleving. Dat ik ergens al wel voelde dat dat kon, maar dat mijn denken daar nog niet in geloofde.

Na acht jaar zou ik ook gaan ontdekken dat het werkelijk kon, en dat dat de methode is om je tot de ervaring van geluk te brengen. Dus kwam ik tot de ontdekking m.b.v de leringen van Abraham Hicks, dat ik altijd en overal naar die positieve ‘geluksdoosjes’ kon reiken, want ze zijn immers allemaal opgeslagen in mijn hersenen, als een soort ladekast.

En voilà, je hersenen gaan als een speer op zoek naar dat ‘dossier’

Hoe je een lade dan kan open? Door je te richten op die ervaring of het gevoel wat je graag wilt herbeleven, en voilà, je hersenen gaan als een speer op zoek naar die dossier file. Hoe meer je jezelf daar toe traint, hoe beter het gaat en hoe beter je ook tot die gevoelens en gedachten kan komen, ook als je je verdrietig of naar voelt.

Je zult gelukkig worden en het kan snel ook! Maar wie is nu echt gelukkig? Misschien bestaat geluk dan eigenlijk amper en kunnen we het al helemaal niet plannen, laat staan dat het op afroep beschikbaar is.

Dit waren zinnen uit die afstudeer scriptie. Hoe anders sta ik daar dus nu tegenover! Momenten van geluk, je fijn voelen, kun je dus wel degelijk zelf oproepen door je gedachten te sturen en je focus te verleggen naar beter voelende gedachten.

En als je je 17 seconden puur richt op die gedachten, komen er meer gelijksoortige gedachten. Toen ik dat las in de boeken van Abraham Hicks, ervoer ik dat meteen als waardevolle informatie en een gevoel van vertrouwen van mijn eigen kracht kwam over mij.

17 seconden pure gedachten
brengen nieuwe soortgelijke gedachten

Handleiding naar geluk

Eveneens ben ik een paar jaar terug op die ‘handleiding’ van het leven gestuit. Zo voelt het voor mij, en voor velen over de wereld met mij.
En die schriftelijke geluks-handleiding? Die is er ook, want ik heb een handleiding gemaakt met oefeningen die ik toepas binnen activiteiten en workshops, om deelnemers naar gevoelens van geluk te laten reiken. Deze oefeningen zijn afkomstig uit het boek “Vraag en het wordt gegeven” van Esther/ Abraham Hicks.

Vergeet niet om te spelen

“Toen ik op de basisschool zat was het er gewoon, ik dacht er niet bij na wat het was, laat staan hoe ik het moest ‘krijgen’. Ik was te druk met spelen, want kinderen bekijken de wereld als één groot spel.

Maar toen brak de tijd aan dat ik volwassen behoorde te gaan worden en ik niet anders kon, dan te stoppen met spelen om meer te gaan (na)denken. Het was over met de pret; het spel.

Om het levensspel weer te kunnen meespelen, moest ik mijzelf gaan leren kennen en anders tegen de dingen aan leren kijken.”

Ik las vanochtend deze zinnen uit mijn scriptie. Het nadenken, het onderzoeken, het anders tegen dingen aan leren kijken; dat heb ik een aantal jaren heel intensief gedaan. Het heeft mijn leven enorm verrijkt, en ik had deze ervaringen voor geen goud willen missen.

Want wat ik geleerd heb, voelt voor mij als goud. Waardevolle informatie over het positief denken, de leringen van Abraham en de Wet van Aantrekking, ik zou het de mensen niet willen onthouden; voor geen goud 😉

En nu, nu is het voor mij vooral ook de tijd om weer te gaan spelen. Wat dat spelen inhoudt en waarom dat belangrijk is, vertel ik je een volgende keer 😉

AUTEUR: Margo de BruinPositive Life Coach, LOA expert, Investeerder, Systemisch opsteller
Mijn drive en motivatie is een bijdrage te leveren in het in jezelf geloven en met passie te leven en vooral: je passie te leven vanuit plezier en overvloed!

REACTIES, VRAGEN OF SUGGESTIES? 

Deel jouw reactie hieronder. En heb je vragen, suggesties of een interessant onderwerp waarover je graag in de toekomst een blog zou willen lezen:
Laat het weten!

Voor nog meer positieve tips en quotes

BLOG DELEN

Vind je deze post waardevol? Leuk als je deze blog wilt delen! Zo kun je ook de mensen om jou heen inspireren tot (nog) meer Succes & Geluk!